Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Életedet a gondolataid formálják

2014. január 24. 03:00 - FodorImi

„Hadd formáljon Isten új személyiséggé a gondolkodásmódod átformálása által.” (Róma 12:2a – NLT fordítás)

53 (4).jpg

Nem válhatsz teljesen azzá, amivé Isten teremtett, míg meg nem érted azt az öt tényezőt, amelyek hatással vannak a személyiségedre. Az első kettő a kémia (hogyan készültél) és a kapcsolatok (a te kapcsolataid).  Annak az eredménye vagy, hogy milyennek teremtett Isten és milyenek a kapcsolataid az életedben.

A személyiségedre ugyancsak hatással vannak a körülményeid és a lelkiismereted is.

A körülmények azok a dolgok, amelyek történnek körülötted, és nincs hatalmad felettük, nem tudod befolyásolni azokat. Eredménye vagy azoknak a traumáknak, gondoknak, szenvedésnek, szégyennek, megrázkódtatásoknak, nyomásnak, fájdalmaknak, amelyek formálták az életedet. Sőt, talán erőszakos cselekmények hatottak a személyiségedre. Ha valaha is értek rossz dolgok, katasztrófák, ezek kitörölhetetlen nyomokat hagytak  a személyiségedben.

A lelkiismereted az, ahogyan beszélgetsz saját magaddal. Tudod mit? Ha úgy beszélnél a barátaiddal is, mint önmagaddal, akkor valószínűleg nem lennének többé barátaid, mert a gondolataink tele vannak a hazugságokkal, amiket másoktól hallottunk, amik azóta gyűlnek és forrnak bennünk. Amikor fejünkben más emberek gondolatait ismételgetjük, azok egyre mélyebbre, mélyebbre hatolnak a lelkiismeretünkben, és formálják a személyiségünket.

Példabeszédek 4:23 azt mondja: „Vigyázz, hogyan gondolkodsz, mert életedet a gondolataid alakítják.” (LB fordítás). A gondolataidnak nem kell ahhoz igazaknak lenniük, hogy megsebezzenek téged, csak el kell hinned azokat. Ha azt mondod magadnak, hogy a házasságod nem lesz hosszan tartó, akkor nem is fog az lenni. Ha félsz, hogy nem fogsz tudni megtenni valamit, akkor nem is fog sikerülni. A gondolataid szerint halad az életed!

A körülményeid kívül lehetnek a hatáskörödön, de Isten mindent ellenőrzése alatt tart. A gondolataid határozzák meg, hogy ki vagy, de megváltoztathatod a gondolkodásmódod. A körülményeid és a lelkiismereted formáltak azzá, aki vagy, de az a mód, ahogyan reagálsz a körülményeidre, és a gondolatok, melyeket elhiszel fogják meghatározni életed hátralevő részét.

Beszéljünk róla:

  • Mi a természetes válaszod egy nehéz helyzetre vagy körülményre? Elfutsz előle, vagy szembenézel vele? Aggódsz, vagy bízol Istenben?
  • Hogyan kell megváltoznia a gondolkodásodnak?
  • Ki vagy mi az körülötted, aki/ami negatív módon hat a gondolataidra?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.01.17)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása